Kihomatojen hoito-ohje

Terveydenhoitajan ohje kihomatojen torjuntaan ja tartunnan jälkeiseen hoitoon. Huoltajia pyydetään olemaan valppaana, jotta tartunnat saadaan loppumaan. Matoja on löytynyt tällä kertaa ainakin Tiilikankaan koulusta.

KIHOMATO

Kihomato elää paksussa suolessa. Naaras on 8 - 13 mm ja koiras 3 - 5 mm pitkä. Se tarttuu suun kautta nielemällä madon munia. Mato elää 40 - 90 päivää. Väriltään ja muodoltaan mato muistuttaa valkoista langanpätkää.

Oireena on peräaukon kutina. Voi olla myös oireeton. Lapsilla voi olla käytösmuutos: Levottomuus, ärtyneisyys ja unettomuus. Tytöillä madot voivat mennä häpyhuuliin ja aiheuttaa niissä kutinaa. Kutina peräaukossa alkaa noin kuukauden päästä tartunnasta

Kun ihminen on nielaissut madonmunia, ne kuoriutuvat ohutsuolessa ja kasvavat kuukaudessa aikuisiksi sekä menevät paksuun suoleen, lähinnä umpisuolen alueelle, jossa ne elävät rauhasissa ja kudoksessa. Paksusta suolesta mato ryömii peräaukosta ulos, yleensä aamuyön tunteina. Ilmakontakti stimuloi munimisen. Munat ovat läpikuultavia ja kooltaan 0,05 x 0,07 mm eli mikroskooppisen pieniä. Mato liimaa munat erikoisliimalla ihoon. Kutina johtuu siitä, että ihminen allergisoituu liimalle. Munimisen jälkeen mato kuolee. Ruumiin lämmössä munat kehittyvät nopeasti ja ovat tartuttavia 6 tunnissa. Peräaukkoa raapiessa munia joutuu käsiin ja niistä mahdollisesti nenän tai suun kautta takaisin suolistoon. Munat ovat tahmamaisen eritteen peittämiä, joten niitä voi siirtyä kätellessä, leikkiessä ja leluista. Munia on löydetty pölystä. Ne säilyvät jopa kuukausia kehon ulkopuolella. Munia ei kuitenkaan leijaile ilmassa huonepölyssä vaan ne laskeutuvat melko nopeasti kodin pinnoille. Vain vaatteita ja mattoja löyhytellessä niitä voi irrota pinnoilta. Infektio on hyvin tarttuva.

Madot todetaan vain peräaukon pinnalta. Kirkkaan valon avulla voi matoja etsiä. Madot hehkuvat salamavalossa. Vahvalla taskulampulla valaistaan alue ja katsotaan hehkuuko matoja. Myös teipillä voi matoja yrittää saada. Teippi painetaan ihoalueella, josta matoja etsitään.

Hoito

Apteekeista saa reseptivapaasti Pyrvin nimistä kihomatolääkettä. Joskus sitkeissä tapauksissa (Pyrvin ei auta) tarvitaan reseptilääkettä, jonka vuoksi pitää varata aika lääkärin vastaanotolle.

Torjunta

Pidä kynnet lyhyinä
Käytä sängyssä yöpukua.
Joka-aamuinen pesu.
Eri pyyheliinat.
Vaihda ja pese yöpuku ja alusvaatteet joka päivä.
WC-käynnin jälkeen pese kädet ja harjaa kynnet.
Desinfioi säännöllisesti WC-istuin, WC:n käyttönappula ja WC:n kädensijat.
Pese lelut, jos on leikki-ikäisiä.
Imuroi makuuhuone päivittäin.
Huono tuuletus edesauttaa madonmunien säilymistä. Vaatteet tuuletettava.
Käsien pesu ulkoa tultaessa ja ennen ruokailua.
Pakkanen tappaa elävät toukat munien sisältä.