KOULULAISKULJETUKSET ESI- JA PERUSOPETUKSESSA 2024-2025

KOULULAISKULJETUKSET ESI- JA PERUSOPETUKSESSA 2024-2025                  

Koululaiskuljetusten kuljetusoikeus, kuljetustiedot ja käytänteet

Hollolan kunta järjestää lakisääteisen koululaiskuljetuksen esi-, perus- tai lisäopetuksen oppilaille Hollolan Sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan päättämien linjausten mukaisesti (13.10.2021 §113). Hollolan kunnan koululaiskuljetusohjeet tarkemmin www.hollola.fi/koululaiskuljetukset.

Esioppilaan kuljetusoikeuden määräytyminen

Maksuttomaan esiopetukseen osallistuvalla lapsella on kuljetusoikeus kunnan linjausten mukaisesti. Esiopetusta täydentävän varhaiskasvatuksen tarve rajaa esioppilaan kuljetusoikeutta.
Esioppilaan kuljetusoikeus ja kuljetuksen järjestäminen määräytyvät seuraavasti:

Koululaiskuljetuksista tiedottaminen Wilmalla ja MunApp-sovelluksella

Koululaiskuljetuksiin liittyviä yleisiä asioita tiedotetaan huoltajille ja oppilaille Wilmassa viesteillä, tiedotteilla ja lomakkeilla.
Oppilaskohtaiset kuljetustiedot selviävät seuraavasti:

Mikäli sinulla ei ole Wilma- tai MunApp-tunnuksia, olethan yhteydessä koulun toimistosihteeriin.
Koulujen toimistosihteereiden yhteystiedot www.hollola.fi/perusopetus/koulut/

MunApp-sovellukseen rekisteröidytään huoltajan tai oppilaan puhelinnumerolla. Rekisteröityessä käyttäjätiliin yhdistetään kaikki asiakkaat, joiden tietoihin puhelinnumero on yhdistetty. Mikäli sovelluksesta ei löydy kuljetusten tietoja, ilmoitathan ajantasaisen puhelinnumerosi lapsesi koulun toimistosihteerille. Mikäli sovellus näyttää edellisen lukuvuoden kyytitiedot, tulee sovellus ladata uudelleen, jolloin näkymä päivittyy.

 

Kuljetukset linjaliikenteellä tai erilliskuljetuksin

Hollolan kunnan koululaiskuljetukset toteutetaan pääsääntöisesti LSL:n linjaliikenteellä ja koululaisvuoroilla. Hämeenkosken suunnalta linjaliikenteellä kulkevat oppilaat käyttävät Pekolan Liikennettä. Mikäli kotiosoitteesta ei voi hyödyntää reittiliikennettä, hoidetaan näiden oppilaiden kuljetukset erilliskuljetuksin erikseen tilatuilla autoilla (mm. henkilöauto, pikkubussi).

Oppilaan kuljetusoikeuden julkaisu

Esi- ja perusopetuksen oppilaiden kuljetusoikeudesta lukuvuodelle 2024–2025 tiedotetaan Wilmassa.

Tieto kuljetusoikeudesta löytyy Wilman Lomakkeelta Kuljetusoikeus, joka julkaistaan 24.5.2024.
Lomakkeet näkyvät vain nettiselaimella kirjautuen, eli ne eivät näy mobiilisovelluksessa.
Esiopetuksen kuljetusoikeus on voimassa, mikäli lapsi ei osallistu täydentävään varhaiskasvatukseen (kts. esimerkit yllä).

Oppilaan kuljetusten aikataulu ja liikennöitsijät

Koululaiskuljetusten aikatauluista ja liikennöitsijöistä tiedotetaan ennen koulun alkua Wilmassa. Tiedot kuljetuksista selviävät 26.6.2024 Wilman Lomakkeelta Koululaiskuljetukset sekä MunApp-sovellukselta.

Wilman Koululaiskuljetukset-lomakkeella on nähtävillä sekä linja-autolla että erilliskuljetuksella kulkevien tiedot. Wilman lomakkeella julkaistaan 26.6. mukaiset erilliskuljetettavien (tilausajoilla kulkevien) aikataulut. Aikataulut päivitetään julkaisupäivän jälkeen vain MunApp-sovellukseen. Tulemme poistamaan Wilman Koululaiskuljetukset-lomakkeelta erilliskuljetettavien aikataulut kokonaan 31.8.2024.

Erilliskuljetettavien ajantasaiset autot ja aikataulut ovat nähtävissä huoltajille ja oppilaille 26.6.2024 alkaen MunApp-sovelluksessa. Erilliskuljetusten aikataulut saattavat päivittyä vielä elokuulla mm. uusien oppilaiden ja lukujärjestysmuutosten myötä. Aamukyydin noutoaika kannattaa tarkistaa koulun alettua päivittäin – aikataulut asettuvat koulun käynnistyttyä. 

Hyvinvoinnin palvelualue lomailee kesä- ja heinäkuulla. 26.6.2024 julkaistavaan Wilman Koululaiskuljetukset -lomakkeeseen liittyviin tiedusteluihin vastaamme loma-ajan jälkeen. Parhaiten meidät tavoittaa Wilma- tai sähköpostiviestein. Koulujen toimistosihteereiden yhteystiedot www.hollola.fi/perusopetus/koulut/

Linjaliikenteen aikataulut ja reitit
Lahden Seudun Liikenteen (LSL) tai Pekolan Liikenne Oy:n autoilla kulkevat (esim. LSL linja 58) oppilaat löytävät oman reitin, pysäkit ja aikataulut yhtiöiden www-sivuilta.

LSL on ottamassa käyttöön uutta aikataulupalvelua, josta on helppo tarkastella tai tulostaa yksittäisen pysäkin tai linjan aikatauluja. Aikataulupalvelu julkaistaan maaliskuussa osoitteessa www.lsl.fi/reitit-ja-aikataulut/aikataulut. Aikataulupalvelun julkaisun yhteydessä vanhat pdf-tiedostot ja aikatauluvihot poistuvat käytöstä. LSL julkaisee talven 2024–2025 aikataulun heinäkuussa.

Oppilaiden Waltti-kortteihin päivitetään kuljetusoikeus kesän aikana ja se päivittyy, kun kortti ensimmäisenä koulupäivänä luetaan linja-auton kortinlukijassa. Uudet Waltti-kortit jaetaan ensimmäisenä koulupäivänä ja ensimmäisenä aamuna pääsee kyytiin ilman matkakorttia.

Erilliskuljetusten aikataulut ja kyytien peruuttamiset huoltajan MunApp-sovelluksella
Hollolan kunnassa on käytössä MunApp-sovellus erilliskuljetuksissa olevien esioppilaiden ja koululaisten huoltajille. Huoltajan tulee huolehtia tarpeettoman erilliskuljetuksen perumisesta hyvissä ajoin. MunApp-sovellus mahdollistaa kyytien perumisen sekä aamun hakuajan tarkistamisen.

Sovellusta voi käyttää internetselaimella osoitteesta https://munapp.kuntalogistiikka.fi tai ladata sovelluksen Android laitteille Google Playstä tai Applen AppStoresta. Lisätietoja sovelluksesta Wilman Tiedotteessa ”MunApp-sovellus koululaiskuljetuksiin” tai sovelluksessa olevista omista ohjeista. 

Erilliskuljetusten aikataulujen katseluoikeus oppilaalle MunApp-sovelluksessa
MunApp-sovellukseen otetaan keväällä 2024 käyttöön myös oppilaille. Jatkossa erilliskuljetettavien kyytitietoja ei enää ylläpidetä Wilmassa. MunApp-sovelluksesta oppilas näkee kyyditsijän ja ajantasaiset noutoajat. Oppilaan MunApp-tunnuksella on vain katseluoikeus ja ainoastaan huoltaja pystyy tekemään sovelluksella kyytitarpeiden muutokset erilliskuljetuksiin.

MunApp-sovelluksen tunnisteena toimii oppilaan puhelinnumero. Oppilaan MunApp-applikaation käyttöönottoa varten keräämme oppilaiden puhelinnumerot erillisellä Wilman Kuljetusoppilaan puhelinnumero -lomakkeella. Tästä lisää Wilman tiedotteelta ”MunApp-sovellus koululaiskuljetuksiin”.

Harkinnanvaraisen koululaiskuljetuksen hakeminen 10.6.2024 mennessä
Mikäli oppilas tarvitsee kuljetusta muun kuin matkan pituuden perusteella (esim. terveydellinen syy), huoltaja voi hakea harkinnanvaraista koululaiskuljetusta. Harkinnanvaraisen koululaiskuljetuksen hakulomake löytyy osoitteesta www.hollola.fi/koululaiskuljetukset.

Harkinnanvaraisen koululaiskuljetuksen hakuaika päättyy 10.6.2024.
Hakemisen lisätietoa ja hakemuksen toimitus: esioppilaan kyydit varhaiskasvatuspäällikkö ja koululaisten kyydit oppilaan oman koulun rehtori.

Maksullinen koulukuljetus oppilaalle, jolla ei ole kuljetusoikeutta

Oppilas pääsee mukaan erilliskuljetusten autoihin itsemaksavana asiakkaana, mikäli auton reitti kulkee sopivan noutopaikan ohitse. Koulukuljetusten reittejä ei muuteta itsemaksavalle asiakkaalle sopivaksi. Sopivan reitin lisäksi autossa on oltava vapaita paikkoja eli kuljetusoikeuden omaavat oppilaat menevät itsemaksavien asiakkaiden ohitse. Lisätietoja maksullisesta kuljetusmahdollisuudesta voi tiedustella 14.6. mennessä ensisijaisesti koulun toimistosihteeriltä ja kuljetussuunnittelusta [email protected] sekä [email protected] .