Suun terveydenhuollon käytänteet perusopetuksessa

Tiedote suun terveydenhollon käytänteistä perusopetuksessa

Suun terveydenhuollon käytänteet perusopetuksessa

Hyvinvoinnin palvelualueen johtoryhmä on kokouksessaan 29.10.2019 linjannut asiasta seuraavasti:

Opettajien tehtävänä on välittää viestiä koteihin oppilashuollollisista, ryhmäkohtaisista joukkotarkastuksista ja ohjauskäynneistä Wilman välityksellä. Suun terveydenhuoltoon liittyvä opetus ja valistus on osa oppilashuoltoa.  Koulussa oppilashuolto on kaikkien kouluyhteisössä työskentelevien ja oppilashuoltopalveluista vastaavien työntekijöiden tehtävä. Ensisijainen vastuu kouluyhteisön hyvinvoinnista on koulun henkilökunnalla. Oppilashuollon palveluja ovat psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä kouluterveydenhuollon palvelut. Näiden asiantuntijoiden tehtävät liittyvät niin yksilöön, yhteisöön kuin yhteistyöhön.

Yksilökohtaisten aikojen välittäminen, niistä tiedottaminen ei kuulu opettajan tehtävään. Hammashuolto huolehtii näiden tietojen toimittamisesta oppilaille ja huoltajille itse hyödyntäen viestinnässä omia järjestelmiä tai Wilma-sovellusta.

Suun terveydenhuoltoon liittyvä toiminta voidaan katsoa oppilas-/kouluterveydenhuollon osaksi, jolloin on perusteltua menetellä yhdenvertaisesti kouluterveydenhuollon kanssa. Näin ollen mahdollistamme suun terveydenhuollolle viestien lähettämisen Wilmaa hyödyntäen, jolloin osaltamme tuemme 0-17 vuotiaiden suun terveydenhuollon ehkäisevän työn uudistus ja yhtenäistämishankkeen toteuttamista.

 

Vastuut ja velvollisuudet

Oppilas ei ole koulun vastuulla sinä aikana, kun hän on hammaslääkärissä yksilökohtaisessa tarkastuksessa. Hammaslääkärissä käynti ei ole koulun toimintaa. Mikäli hammaslääkärissä käynti ajoittuu koulupäivään, huoltajan on ilmoitettava oppilaan hammaslääkärikäynnistä luokanopettajalle/luokanvalvojalle etukäteen. 

Koululla ja opettajalla on lupa myöntää oppilaalle poissaolo hammaslääkärikäyntiä varten vain jos huoltaja on siitä ennakkoon ilmoittanut. 

Mikäli huoltaja arvioi, että lapsi ei kykene siirtymään hammashoitolaan ilman aikuista, hän voi itse järjestää kyydin tai vaihtaa ajan sellaiseksi, että pääsee itse mukaan tarkastukseen. THL: n suosituksen mukaan huoltajan on hyvä olla läsnä hammaslääkäritarkastuksen ajan, jotta tieto tarkastuksessa havaituista asioista tulisi otetuksi huomioon kotona.

 

Hollolan kunta, Hyvinvoinnin Palvelualue