Päätäin ehkäisy ja hoito käynnissä jälleen

Terveydenhuollon yleinen ohjeistus päätäin ennaltaehkäisyyn ja hoitoon pätee edelleen ja on tarpeen jälleen.

PÄÄTÄI

Päätäi on 2-4 mm pituinen kuusijalkainen, läpikuultava ja siivetön ihmisen loinen. Se käyttää ravinnokseen verta, jota se imee päänahassa. Naaras elää noin kuukauden, jonka aikana se munii satakunta munaa, jotka kiinnittyvät hiusten tyviin. Vajaan millimetrin kokoiset vaaleat saivareet kuoriutuvat noin viikon kuluttua, ja täit kehittyvät aikuisiksi parissa viikossa. Täit kuolevat ihmisisännän ulkopuolella 1-2 vuorokaudessa.

 

LEVIÄMINEN

Päätäit tarttuvat suorassa kosketuksessa ihmisestä toiseen. Ne leviävät hiusten koskettaessa toisiaan päähineiden, harjojen, kampojen ja korvakuulokkeiden välityksellä.

 

OIREET

Oireena voi olla kutina päänahassa, mutta osalla ei esiinny kutinaa lainkaan.

Raapiminen saattaa aiheuttaa päänahan bakteeri-infektion.

 

TOTEAMINEN

Tiheäpiikkisen ns. täikamman avulla kammataan hiuksia esim. valkoisen paperin päällä, jolloin täit tai saivareet on helppo havaita. Täit löytyvät useimmiten niskan ja korvien takaa. Muutamaa täitä on vaikea havaita, joten täitarkastus on tehtävä pari kertaa viikossa kuukauden ajan, jos koulussa/päiväkodissa on täiongelma.

 

HOITO

Päätäiden häätäminen vaatii aina hoitoa.

Kun lapsi on saanut päätäitartunnan, koko perheelle on tehtävä täitarkastus ja asiasta ilmoitetaan päiväkotiin ja/tai kouluun.

Päätäiden hoitamiseksi on apteekista saatavilla useita eri täisampoita ja –liuoksia, joiden käyttöohjeita on huolellisesti noudatettava.

Kaikki perheenjäsenet hoidetaan samanaikaisesti kertaalleen. Hoito uusitaan vain niillä perheenjäsenillä, joilla täitartunta on todettu.

Hoitoon on liitettävä hiusten huolellinen kampaaminen ja saivareiden poistaminen täikammalla.

 

Lääkkeettömät täinpoistoaineet (mekaaninen vaikutustapa)

Silikoniyhdisteet tukkivat täiden ja saivareiden ilmanottoaukot aiheuttaen niiden kuoleman.

- Dimetikoni- ja syklometikoni -yhdistelmäliuos (Hedrin) sekä greippiuutetta sisältävä valmiste (Linicin) soveltuvat yli 6kk ikäisten hoitoon.

- Dimetikoni -yhdisteet (Nyda ja Paranix) sopivat yli kaksivuotiaille lapsille.

- Valmisteita voi käyttää myös raskauden ja imetyksen aikana.

- Käsittely uusitaan 7-10 päivän kuluttua.

Neempuu-uutetta sisältävä valmiste (Licener) kulkeutuu täin hengityselimistöön tappaen täit ja saivareet yhdellä käyttökerralla.

 

Lääkesampoot

Käytössä pitkään olleiden hyönteistentorjunta-aineiden permetriinin (Nix) ja malationin (Prioderm) teho on heikentynyt resistenssiongelman vuoksi. Permetriini sopii yli puolivuotiaiden ja malationi yli kaksivuotiaiden hoitoon.

 

Täikampaamista tulee jatkaa hoitokertojen välisenä aikana joka toinen päivä ja hoidon jälkeen kerran viikossa useamman viikon ajan kuolleiden sekä mahdollisesti elävien täiden ja saivareiden poistoa varten.

 

Kotona tehtävät toimenpiteet

- Hiusten kanssa kosketuksissa oleva materiaali (kammat, harjat, hiuskoristeet) puhdistetaan tai poistetaan käytöstä kahdeksi vuorokaudeksi

- Lakanat, tyynyliinat ja pyyhkeet pestään +60 asteen vedessä pyykinpesuaineella.

- Pesua kestämättömät materiaalit (tyynyt, päähineet, pehmolelut) voidaan pakastaa yön yli tai viedä kahdeksi tunniksi +80 asteiseen saunaan tai eristää vähintään kahdeksi viikoksi muovipussiin.

 

Lapsi voi palata päivähoitoon tai kouluun lääkehoitoa seuraavana päivänä.

 

EHKÄISEMINEN

Toisen henkilön hiustenhoitovälineiden ja päähineiden käyttöä on syytä välttää täitartuntojen ehkäisemiseksi.

Täihoito ja –seuranta vaatii paljon työtä, joten on tärkeää, että koulun/päiväkodin täiongelman aikana jokainen perhe huolehtii täitarkastuksesta ja tarvittavista hoidoista, jotta vältyttäisiin toistuvilta hoitojaksoilta.

Lähteet: THL/infektiotaudit, Duodecim/Terveyskirjasto

3/2013, PS/PP/MP