Päätäin ehkäisy ja hoito

Päätäi

Täit ovat hyvin pieniä siivettömiä hyönteisiä, jotka elävät loisena ihmisen päänahassa.

Se kiinnittää munimansa munat liimamaisella aineella hiusjuureen ja noin 1-2 viikon jälkeen munat kuoriutuvat. Oireena tavallisesti ilmenee päänahan kutinaa.

Päätäit tarttuvat suorassa lähikontaktissa, esim. päähineiden, vaatteiden, hiusharjojen, kampojen ja tyynyjen välityksellä. Lapselle on hyvä kertoa, että hänen ei tulisi vaihtaa päähineitä eikä hiustarvikkeita, kuten pipoja, lakkeja, huiveja tai kypäriä muiden lasten kanssa tai lainata niitä muilta.

Mahdollisesta tartunnasta tulee ilmoittaa päiväkotiin tai kouluun.

Oireet

Yleisin päätäin aiheuttama oire on päänahan kutina.

Päätäiden ja niiden munien eli saivareiden näkeminen on tavallisesti hankalaa, ja siksi suuren avun havainnointiin saa  käyttämällä erityistä tiheäpiikkistä täikampaa ja suurennuslasia.

Päätäit viihtyvät tavallisesti niskassa, korvien takana ja päälaella. Ovaalin muotoiset, valkokeltaiset munat ovat hiusjuuressa lähellä päänahkaa.

Hoito

Päätäiden häätäminen vaatii aina hoitoa. Kaikkien perheenjäsenten päät tulee tarkastaa, ja hoitaa tarvittaessa.

 Apteekista saa ilman reseptiä päätäin häätöön sopivat tarvikkeet. Hoito tulee toistaa noin viikon kuluttua ensimmäisestä häädöstä, koska munat saattavat selviytyä ensimmäisestä käsittelystä.

Päänahan käsittelyn lisäksi täit on poistettava lapsen vaatteista, päähineistä, huiveista ja muista hiustarvikkeista.

Täit tarvitsevat ihmisiä pysyäkseen hengissä ja kuolevat nälkään viikon kuluessa ilman ihmiskontaktia. Täit kuolevat, kun vaatteet pestään kuumassa pesuainevedessä tai kuivataan kuivaajassa hyvin kuumalla. Pese hiusharjat ja -kammat täishampoolla tai kuumassa saippuavedessä.